A lakáskeresés első lépése mindig az igényeink megfogalmazása legyen!

Ha új lakásba szeretnénk költözni, számtalan lehetőség közül választhatunk. Ezért nagyon fontos, hogy még mielőtt megkezdjük a lakáskeresést, fogalmazzuk meg az igényeinket.

Az igényeink megfogalmazása

Ha már döntöttünk és mindenképpen szándékunkban áll egy másik otthonba költözni, akkor első lépésként fogalmazzuk meg igényeinket. Ha nem egyedülállóként szeretnénk költözni, akkor mindenképpen hívjuk össze a családi tanácsot, hiszen leendő lakásunk a család többi tagjának is az otthona lesz. Már ebben a fázisban látni fogjuk, hogy az új otthon megtalálása egy jó kompromisszum keresése lesz, hiszen a család tagjainak is eltérőek lesznek az igényei. De ami ennél is jobban fog korlátozni minket az nem más, mint a rendelkezésre álló anyagi feltételek.
Az igényeink megfogalmazásakor nagyon fontos azt is figyelembe vennünk, hogy várhatóan, hány évig fogjuk lakni a választott ingatlant és az idő letelte után mi a tervünk vele. Példaként vegyünk két általános élethelyzetet:

Első otthonát megteremtő fiatal

Többnyire a tanulmányok befejezése után minden fiatal szeretne a szüleitől elszakadni és a saját lábára állni. Ez nehezen megvalósítható, amíg egy háztartásban élnek. Ezért jogos igény a fiatal részéről az önálló otthon megteremtése. A fiatal felnőttnek lételeme a szórakozás, a lakás gyakran éjszakába nyúló bulik színhelye. Elhelyezkedése szempontjából fontos, hogy a szórakozóhelyek, és az éjszakai járatok elérhetők legyenek. De mindennél fontosabb az elérhető vételár, és a kedvező hitellehetőség, amit az első munkahelyen megkeresett jövedelemből finanszírozni tud. A szűkös anyagi feltételek erősen behatárolják a fiatal életkezdő lehetőségeit és igények ide vagy oda a pénzből nem jön ki más csak egy romos, rossz helyen lévő, garzon lakás, aminek a későbbi eladása vagy bérbeadása nehézséget fog okozni. Ezek a lakások, attól függően kinek hány éves korában sikerült megszerezni, általában csak 5-10 évig tudják a fiatalok igényeit kielégíteni. Aztán a család gyarapodásával új igények jelennek meg, amiket csak egy új ingatlan vásárlásával lehet kielégíteni. Ne felejtsük el, hogy az otthon teremtésének, nem az egyetlen módja a saját lakás vásárlása, ugyanezt az eredményt érhetjük el egy bérelt otthon választásával is. Tudom, hogy a köz másképp vélekedik erről, de nekem meggyőződésem :A lakásbérlés. Nem feltétlen szükségmegoldás . Első lakásuk vásárlását tervezőknek a cikk elolvasása kötelező!


Gyerekes család

Legkésőbb az első gyerek megszületése után az eddigi otthon hirtelen kicsinek bizonyul. Ha volt eddig hálószoba, akkor gyerekszobává alakul, ha nem volt, akkor a helyzet még rosszabb. A fürdőszobából minden helyet kiszorítanak a száradó pelenkák, a konyhapult és a kétlapos tűzhely is kicsi lesz a bébi étrendjének előállításához és milyen jó lenne, ha valahová beférne a mosogatógép. Az ideális persze az lenne, ha még a baba érkezése előtt meglenne az új lakás.
Mire van szüksége egy gyerekes családnak? Először is kell egy megfelelő méretű konyha, ahol elfér az ebédlőasztal, hasznos az amerikai konyha, ahol a közös tér egyben van a konyhával így a háziasszony főzés közben is szemmel tudja tartani a gyerekeket. Ne féljünk attól, hogy az étel szaga megtölti az egész lakást, ma már remek elszívó berendezések oldják meg ezt a problémát. Másik nagy előnye az amerikai konyhának, hogy a nappaliban elfér egy nagy ebédlőasztal is, ahol együtt tud vacsorázni a család, de akár egy nagyobb születésnapi zsúrnak is helyet tud adni. Lakberendezők is szeretik alkalmazni, mert a konyha és a nappali közötti fal elhagyása, nagy, világos teret eredményez. Főleg lányos házaknál jelent nagy előnyt, ha a lakáshoz két fürdőszoba tartozik.
Ideális esetben minden családtagnak van egy saját szobája, ahová vissza tud húzódni. Nagyon fontos, hogy a lakáshoz tartozzon valamilyen tároló, a szánkóknak bicikliknek.
Egy nagyobb család számára természetesen a kertes családi ház az ideális lakóhely. Persze ezt nem engedheti meg magának mindenki, de akkor is törekedjünk, arra hogy olyan helyet válasszunk otthonunknak, ahol a közelben van egy kis zöldterület játszótér, park.
Figyeljünk arra is, hogy a család mindennapjaihoz szükséges intézmények, óvoda, iskola, orvosi rendelő, bevásárlási lehetőség, elérhető távolságban legyenek.

Fontos! Mielőtt hozzálát a lakáskereséshez, írja össze az igényeit!

E bevezető után, további konkrét információkat küldök azoknak, akik feliratkoztak a „Hasznos tippek lakáskeresőknek” című ingyenes on-line kurzusra.

Ha kérdése van, vagy szeretné kommentálni a bejegyzést, akkor itt a blogban megteheti.

 

Login