Hogyan válasszon ügyvédet?

 

 

Az ingatlan adásvételi szerződés, ügyvédnek, közjegyzőnek, vagy jogtanácsosnak kell ellenjegyeznie. Ellenjegyzés nélküli szerződés alapján a Földhivatal nem jegyzi be a vevő tulajdonjogát. Az ügyvéd ellenjegyzése jelzi a Földhivatalnak, hogy az okirat a felek kinyilvánított akaratának és a jogszabályoknak megfelel, és az okiratban megjelölt fél az iratot az ügyvéd előtt írta alá.
A szerződés jogszabályoknak való megfelelését a Földhivatal is ellenőrzi.

 

Ügyvéd választásakor a legfontosabb a bizalom. Ha az eladó szeretné a saját ügyvédjével megkötni a szerződést, legyen gyanakvó. Ellenőrizze az ügyvédi igazolványát! Ne írja alá a szerződést, amíg nem mutatta meg egy Ön által választott ügyvédnek.

 

Ne aggódjon, hogy az ügyvéd ezt felesleges körülményeskedésnek fogja tartani!

 

Bármennyire is bízik az ügyvédben, olvasson el minden dokumentumot aláírás előtt. Minden rossz szándék nélkül is előfordulhatnak hibák, vagy félreértések a szerződésben.

 

Az ügyvéd megbízási díj fejében végzi a közreműködést. Nem árt tisztázni a megbízás előtt, hogy csak a szerződés elkészítését és ellenjegyzését vállalja az ügyvéd. Vagy a megbízás része a Földhivatali ügyintézés is. Illetve milyen költségek megtérítését, kéri még az ügyvéd Öntől.

 

A megbízási díjat általában a vételár százalékában szokták meghatározni. A mértéke többnyire 1-2%.
A megbízási díj alku tárgya, semmilyen jogszabály nem korlátozza.

 

Ha többet szeretne tudni az ingatlan adásvételi szerződésről a linkre kattintva iratkozzon fel az ingyenes Hasznos tanácsok lakáskeresőknek című on-line kurzusra!

 

Login