Ingatlan adásvételhez kapcsolódó, adók, adókedvezmények, adó-visszaigénylés

 

Személyi jövedelem adó (SZJA)

Amennyiben egy magánszemélynek ingatlan értékesítéséből jövedelme szármázik, úgy ez a jövedelem adóköteles. Az adó mértéke 2011. január 1-től 16%. (Korábban 25% volt.)

Hogyan számolható ki az ingatlanértékesítésből származó jövedelem?

A teljes bevételből (vételár) levonjuk a kiadásokat. Figyelem nem minden kiadás vonható le!

Levonható kiadások:

- a megszerzésre fordított összeg, vagyis a régi vételár
- a megszerzésével kapcsolatban felmerült kiadás (például megfizetett illeték),
- az eladásra kerülő ingatlanon elvégzett értéknövelő beruházás költsége (Például a fűtés korszerűsítése, komfortfokozat növelése, tetőtér beépítése, kerítés építése. Nem számolhatók el a karbantartással és állagmegóvással kapcsolatos költségek, mint például a festés, vagy a burkolatcsere. Állagmegóvó felújítás költsége akkor számolható el, ha a számla az értékesítést megelőző 24 hónapon belül lett kiállítva és a számla összege magasabb, mint a lakás eladási árának 5%-a. )
- az ingatlan eladásával kapcsolatban felmerült kiadás (például a hirdetések díja).

Természetesen csak számlával igazolható költségek vehetők figyelembe ezért ezeket, a számlákat érdemes eltenni.
Figyelem! Ha bármelyik költséget más tevékenység bevételével szemben (pl. bérbeadás) korábban elszámolta, akkor az ingatlan értékesítésekor nem lehet újra beszámolni.

Adókedvezmények

2008-tól megszűnt az a lehetőség, hogy ha ingatlan eladásából származó jövedelmét saját, vagy egyenes ágbeli hozzátartozója lakáscéljára fordítja, akkor nem kell az adót megfizetnie.
Ezt a kedvezményt már csak abban az esetben veheti igénybe, ha 
Ha az átruházásából származó jövedelmet (vagy annak egy részét) a magánszemély saját maga, közeli hozzátartozója, élettársa részére idősek otthonában, fogyatékos személyek lakóotthonában vagy más hasonló (pl. ápolási) intézményben biztosított férőhely – visszavásárlási és továbbértékesítési jog nélküli – megszerzésére használja fel.
Viszont ez a férőhely bármely EU tagállam területén lehet.
Ezt a kedvezményt, az értékesítést követő első és második évben lehet figyelembe venni.

A lakáseladásból származó jövedelem továbbra is csökkenthető!

A csökkentés alapja a vásárlás és az értékesítés között eltelt idő.
A szerzés évében és az azt követő évben a jövedelem 100%-a adózik.
A megszerzést követő második évtől a jövedelem 90%,
harmadik évtől 60%,
negyedik évtől 30%,
ötödik évtől 0% után kell az adót megfizetni. Vagyis a szerzést követő ötödik évtől az ingatlanok adómentesen értékesíthetők

A szerzett jogok nem sérülnek!

Ha Ön 2008 előtt értékesítette lakását, akkor Önre az akkor hatályos jogszabályok vonatkoznak. Ez azt jelenti, hogy ha 2008. május 20-ig az így szerzett jövedelmét ön vagy egyenes ági rokona lakásvásárlásra fordítja, akkor ez után a jövedelem után nem kell adót fizetnie. Ha 2008. május 20. után de a jövedelem megszerzését követő 60 hónapon belül vásárol lakóingatlant saját, vagy közeli hozzátartozója részére, akkor a 2008. május 20-án befizetett ingatlan értékesítésből származó jövedelem adója visszajár, ezt a soron következő adóbevallásban visszaigényelheti.
 
Ha további lakáseladással kapcsolatos információkat szeretne, akkor a linkre kattintva feliratkozhat: a Hogyan adhatsz el bármilyen lakást 3 hónap alatt? című ingyenes egy hónapos e-mail kurzusunkra. Ahol többek között azt is megtudhatja, milyen esetekben számíthat az adó elengedésére méltányossági okból.

Ha adózással kapcsolatos kérdése van, akkor azt a ingatlan adók blogban tudja feltenni.

Login