Ingatlanátírási illeték, illetékkedvezmények

 

Az ingatlanátírási illeték mértéke:

2013. január 1.-től a visszterhes vagyonszerzési illeték minden ingatlan esetében a vételár 4%-a. Garázs, és egyéb nem lakás céljára szolgáló ingatlanok esetében is. Megszűnik a 4 millió forintig 2%-os illetékkedvezmény.

Hogyan történik az illeték ügyintézés?

Szerencsére ezzel nincs sok dolga az állampolgárnak. Az adásvételi szerződést csak a Földhivatalhoz kell benyújtani, aki azt továbbítja az Adóhivatal felé. A szerződés alapján a hivatal illetékelőleget szab ki, aminek alapja az adásvételi szerződésben szereplő vételár. A végleges illeték kiszabása csak az után történhet, hogy az új tulajdonos tulajdonjogát a földhivatal az ingatlan-nyilvántartásba véglegesen bejegyezte. A végleges illeték kiszabásakor az illeték hivatalnak jogában áll az ingatlant felértékelni és az illetéket saját értékelése alapján kiszabni.
Vigyázat! Ha a szerződésben „gyanúsan” alacsony összeg szerepel a vételár helyén, vagy a lakáshoz tartozó garázst a hivatal túl olcsónak találja, akkor hajlamos az összeget felkerekíteni.

Mikor kell az ingatlan átírási illetéket megfizetni?

Az ügyintézés sebességét nehéz megbecsülni, területenként változhat, de most már a Fővárosban is lehet számítani rá, hogy a határozatot 3-4 hónapon belül kézbesítik. A kézhezvételtől számított 15 nap van a fellebbezésre, és további 15 nap az illeték megfizetésére.

Kivételek az illetékfizetési szabályok alól:

Telek illetéke:

A teljes összegre 4%-az átírási illeték, de ha valaki a telekre lakóház építését vállalja az illeték fizetést a hivatal 4 évre felfüggeszti és ha 4 éven belül a tulajdonos az új ház használatba vételi engedélyét a hivatalnak bemutatja, az illeték törlésre kerül. Ellenkező esetben az illetéket büntető kamattal kell megfizetni.

Új építésű lakás illetéke:

Akik vállalkozóktól vásárolnak új építésű ingatlant, azok 15 MFt értékhatárig mentesülnek az illetékfizetési kötelezettség alól. 15-30MFt értékű új ingatlanok esetén, csak a 15MFt feletti rész után kell 4% illetéket fizetni. 

Illetékkedvezmények

Évente 4 Milliárd forint ingatlanátírási illetéket fizetünk be feleslegesen, csak azért, mert nem tudjuk milyen illetékkedvezményeket vehetünk igénybe.
A hírlevelem olvasói már tudják, vagy tudni fogják milyen illetékkedvezmények igénybevételére van lehetőségük.
Ha még nem iratkozott fel a hírlevelemre, a linkre kattintva megteheti.

 

Szeretnék többet tudni az ingatlanátírási illetékek kedvezményeiről!Login