Ingatlanpiac kánikulában
 
30 fok felett a hőmérséklet, megtelnek a strandok, és a vízparti üdülőhelyek. Mi történik ilyenkor az ingatlanpiacon?
 
Nagyjából itt is az a helyzet, mint minden más területén a gazdaságnak. Uborkaszezon van. Az eladók és a vevők is nyaralnak. Kevesen foglalkoznak ilyenkor azzal, hogy ingatlant vásároljanak, vagy ingatlanjukat értékesítsék. Kevesebben, mint máskor, de azért ilyenkor is van mozgás a piacon. Ingatlanpiac kánikulában
 
Azon ingatlanok tulajdonosai, akiknek május-júniusban nem sikerült vevőt találni eladó ingatlanjukra, azt tapasztalják, hogy az érdeklődők száma a korábbi ötödére, vagy akár a tizedére zuhan vissza. Nem kell pánikba esni, ez így normális! Ha korábban voltak érdeklődők, nem érdemes az árat csökkenteni, inkább ki kell várni a szeptembert, amikor újra feléled a piac. Persze, ha a nyár előtt sem voltak érdeklődők, akkor más baj is van, ilyenkor nem érdemes azzal áltatni magunkat, hogy majd szeptemberben jobb lesz a helyzet.
 
Nyílván vannak olyan élethelyzetek, amikor nem tud az ember szeptemberig várni, mert előbb van szüksége a pénzre. Ebben az esetben tovább kell hirdetni és várni a vevőt. Sajnos a hirdetés nyáron sem olcsóbb, viszont általában kevesebb a konkurens hirdetés, így a kevés számú érdeklődő könnyebben rábukkan a miénkre. Ne felejtsük el azt sem, hogy a vevő is lehet kényszerhelyzetben, ha a jelenlegi lakásából ki kell költöznie. Nem lehetetlen kánikulában ingatlant eladni, de azt tudomásul kell venni, hogy a vevő alkupozíciója ilyenkor általában jobb.
 
Ha az ingatlanvásárló szemszögéből nézzük, egyáltalán nem rossz időszak a nyár. Ilyenkor lehet igazán jó vételeket nyélbe ütni. Vannak vevők, akik ezen megfontolásból pont nyárra időzítik a vásárlást. Tény, hogy ilyenkor szűkebb kínálatból lehet választani, és az is tény, hogy a hőségben kellemesebben is el lehet tölteni az időt, viszont ilyenkor sokkal könnyebben érhető el a vételár csökkentése.
 
Úgy tárgyalhat az eladóval, hogy nincs konkurenciája, lehet, hogy az eladó már hetek óta egy érdeklődő telefont sem kap. Pedig, aki nyáron is hirdeti a lakását, biztos, hogy nagyon szeretné már eladni. Az eladó is ember, szeretne nyugodtan nyaralni, de addig nem teheti, amíg nincs túl az adásvételen.
 
A nyár közepén érdemes érdeklődni azoknál az eladóknál is, ahol tavasszal nem sikerült az árban megállapodni. Ha még megvan az ingatlan, biztos, hogy más alapokról tudja indítani az ártárgyalást. Egy telefont feltétlenül megér!
 

Az eladóknak kitartást, a vevőknek jó vadászatot kívánok alkalmi vételek után!

Ha kérdése van, vagy kommentálni szeretné a cikket, vagy mások véleményére is kíváncsi klikk ide!
 

 www.laknikell.blogter.hu

Login