Miben segíthetnek a hitelbrókerek?

 

 

A hitelbrókerek hitelintézetektől független tanácsadói tevékenységet végeznek. Legalábbis ezt mondják magukról. Valójában arról van szó, hogy a hitelbrókerek több hitelintézettel állnak kapcsolatban. Ezeknek a hitelintézeteknek ismerik a hiteltermékeit és ezekből ki tudják választani azt, ami legjobban megfelel a megbízó, vagyis az Ön igényeinek. Jó esetben tisztában vannak az állami támogatások rendszerével, a devizahitelek kockázataival. Szolgáltatásaikért a hitelintézet jutalékot fizet, a megbízó pedig a megítélt  hitelösszeg 1-3% -át fizeti megbízási díjként. Ezért a díjért az ügyintézés terhét is leveszik a megbízó válláról.

 

A korrekt hitelbróker mielőtt elfogadja a megbízást, alaposan tájékozódik a megbízó helyzetéről. A saját érdekünkben ilyenkor ne szépítsük a valóságot. Az ügyintézéskor úgyis mindent papírokkal kell igazolni.
Miután tájékozódott elvégzi a lakáshitel kalkulációt. Melynek eredményeként az ügyfél megtudhatja, hogy a jövedelmi viszonyai és a felkínált fedezet mellett, milyen futamidőre, milyen hitelösszeggel számolhat és annak mekkora lesz a törlesztő részlete.

 
Ha a hitelbróker azt szeretné, hogy már a megbízáskor fizessen neki valamennyit, akkor kérjen biztosítékot arra az esetre, ha nem sikerülne a hitelt elintézni. Ha erre a hitelbróker nem hajlandó, akkor inkább keressen másikat.
Véleményem szerint egy szakember még az ügyintézés megkezdése előtt meg tudja mondani, hogy az ügylet megvalósítható-e. Ha úgy ítéli meg, hogy a hitel megszerzése az adott körülmények között esélytelen, akkor el sem fogadja a megbízást.

Login